Itt olyan recepteket olvashatsz, amik kipróbáltak és tuti finomak!
Jó nézelődést kívánok!
Tiramisu-sütés nélkül
Hozzávalók:
- 1 cs. babapiskóta
- 1 dl kávé
- pár csepp rum aroma (nélküle is jó)
- kb 1 dl tej.
Krém:
- 2+1/2 dl tejszín, vagy 2 habpor
- fixáló a habhoz
- 1 doboz natúr vajkrém
- 1 tojás
- cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A kávét és a tejet összekeverjük és ebbe mártogatjuk a piskótákat (ne essen szét).
A tejszínt habbá verjük és fixáljuk.Cukrozzuk.
Közben a tojást és a vajkrémet kikeverjük és a tejszínt hozzá adjuk.
Ezt az egészet elrendezzük egy rá alkalmas edényben.
1. krém
2. piskóta
3. krém
4. piskóta
5. krém
A krém legyen a legalján és a legtetején.
Jól lehűtve tálaljuk.
Tipp:
Tehetünk 1 réteg lekvárt (pl. eper) is bele. Nagyon finom.
Csőben sült burgonya
Hozzávalók:
- 1 dkg burgonya
- 3-4 nagy fej hagyma
- 5-10 dkg reszelt sajt
- 4 dl besamel mártás
- 4 tojássárgája
- 3-4 kemény főtt tojás
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Kis darab füstölt száraz kolbász
- só, bors, szerecsendió
- vaj
Besamel mártás:
- 5dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dl tej
- só, bor, szerecsendió
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, meg pucoljuk, és ha kihűlt felkarikázzuk. A tojást is feltesszük főni, ha már kemény megpucoljuk és felszeleteljük.
A hagymát felkarikázzuk és kevés vajon meg pároljuk, amikor már majdnem kész, a vékonyra szeletelt kolbászt és a felszeletelt fokhagymát is bele keverjük.
Közben a szeletelt krumplit vajazott jénaiba tesszük és a hagymás keveréket rá öntjük.
(én tettem rá még egy sor krumlit "hézagosan", nem kell sok). Erre rápakoljuk a szeletelt tojásokat, és rá öntjük a besamelt. A besamelbe belekeverjük a 4 tojássárgáját egyenként.Úgy öntjük a tojásokra. Az egészet meg szórom a reszelt sajttal és 180 C°-os előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütöm. Amíg szép barna színe nem lesz.
Besamel:
A vajból és a lisztből enyhe, világos rántást készítünk, ezt felöntjük a forró tejjel és simára keverjük. Fűszerezzük és kis tűzön néhány percig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön. (ne legyen túl sűrű)
Tipp:
A besamelbe csak akkor tegyük bele a tojássárgákat, ha már kihűlt.
Először kevés tejjel öntsük fel, így nagyobb esély van rá, hogy csomómentesre tudjuk keverni.
Hűlés közben is keverjük meg néha, nehogy csomós legyen.
Fehérboros-mustáros csirkemell
Hozzávalók:
- 1-2 dl fehér száraz bor
- 3-5 ek. mustár
- pár csirkemell kis bőrrel
- 3-4 nagyobb fej hagyma
- olaj
- só
- bors
Elkészítés:
A csirkemelleket sózom és borsozom mindkét oldalon.
Olajban egy kicsit "meg kapatom", csak hogy fehér legyen mind két oldala,majd kiszedem és félre teszem.
A karikára vágott hagymát meg párolom, ha jó, lezárom a tüzet és rá pakolom a csibemelleket bőrös részükkel lefelé. Közben össze keverem a bort és a mustárt és rá öntöm. (jénai tálba szoktam bepakolni mindent).
Összesen 35-45 percig sül.
25 percig sütöm, majd meg fordítom és újabb 20 perc következik.
Lég keveréses sütőben kb. 175-180 C°-on.
Melegen tálaljuk, krumpli püré illik hozzá.
Tipp:
A sütés ideje rövidebb, ill. hosszabb is lehet, ez a csibemellek vastagságától függ.
Almás kevert
Hozzávalók:
- 1 citrom héja és leve
- 5-6 db. alma
- 30 dkg cukor
- 45 dkg liszt
- 2,25 dl olaj
- 3 tojás
- 1 ek. fahéj
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10-15 dkg durvára tört dió, vagy valami eféle a tetejére
Elkészítés:
Az almákat megtisztítjuk, és kb. centis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citrom levével. A tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd lassan az olajat és a reszelt citrom héját is hozzá adjuk. A fahéjas, szódabikarbónás lisztet is lassan bele keverjük, majd az egészet alaposan összekeverjük az almával. Sütőpapíros (vagy kikent és lisztezett) tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk a dió darabokkal és 190C°- os előmelegített sütőbe toljuk, kb 20-25 percre. (szúró-próba, ha nem biztos). Ha kész, porcukorral megszórjuk.
Sós perec:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 ek. cukor
- 1 ek. só
- 1,5 dl olaj
+
- 3 ek. liszt
- 1 ek. só
+
- 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt kelesztjük, a tésztát meggyúrjuk, kicsit pihentetjük.
32 darabra vágjuk, pereceket formálunk, és olajjal kikent (vagy sütőpapíros) tepsibe rakjuk. A tetejét egész tojással megkenjük, és 230 C°-os sütőbe toljuk. Lisztet és sót elkeverünk annyi vízzel, hogy kissé folyós masszát kapjunk. Ha a perec színesedni kezd, a tetejére csorgatjuk a masszát, majd még pár percig visszatoljuk a sütőbe. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki!
Tipp:
A masszához a só felét kivlthatjuk fokhagyma granulátummal is, ízlés szerint. Úgy is nagyon finom lesz!
Epe bántalmaktól szenvedőknek csak hűlve és kis adagban ajánlom!